Eerst plakken en dan chape? Of omgekeerd?

vraag:

Wat is de juiste volgorde in het bouwproces? Eerst plakken en dan chape, of eerst chape en dan plakken, of is het eender?

antwoord:

Vroeger werd er eerst geplakt…

Normaliter is het traditioneel eerst plakken en dan chappen. Historisch is dat zo gegroeid omdat er vroeger zelfs geen chape was. Er werd gevloerd in een “zavelbed”, een laag van los geel zand. Daarom werd er eerst geplakt, dan opgekuist, dan werd er uitgevuld met geel zand en daarop de tegels in cementpap. De vloer bleef dus altijd proper.

Met de komst van de chape werd die gewoonte doorgetrokken: de tegels werden voortaan gelijmd. De chape moest dus helemaal proper zijn opdat de lijm goed zou kunnen pakken. Zelfs als de klodders gips daar worden afgestoken, blijft het altijd wit zien. Die witte pleister is onstabiel om op te lijmen, uw tegels zullen loskomen. De vloerder zal ferm vloeken om daar iets fatsoenlijk op te maken. En vroeger was vloeren natuurlijk een stuk eenvoudiger dan nu: beton, chape, tegels, klaar…

En vandaag?

Tegenwoordig zijn er een aantal zaken bijgekomen: vloerisolatie, vloerverwarming, luchtdichtheid, ontkoppelingsmat onder de tegels… Hierdoor wordt er soms gekozen wordt om toch maar eerst te chappen en dan te plakken. Dat kan om technische redenen zijn: bvb om de buizen te beschermen, maar even goed om redenen van planning. Immers, er moet niet enkel meer rekening gehouden worden met de kalender van de plakker en de chapper, maar ook met de loodgieter en de pur-spuiter. Er zijn dus een aantal redenen om van het “normale” scenario af te stappen.

In elk scenario zijn er een aantal aandachtspunten:

    • als je eerst plakt, dan zal je je plakwerk moet afschermen voor het spuiten van pur. Je loopt ook risico dat de volgende aannemers gerief tegen de muur zetten waardoor je putjes krijgt in je plakwerk. De plakker zal moeten opletten dat hij niet te diep plakt (nooit onder de diba) en dat hij de luchtdichte strook correct aanbrengt.
    • als je eerst chapet, dan zal de plakker heel de chape moet afplakken met waterdicht karton zodat die chape proper blijft. De pur-spuiter zal hier de luchtdichte strook moeten plaatsen (of chapper als er niet gepurd wordt) tot hoog genoeg dat het onder de pleister mooi aansluit.

Voor- en nadelen.

Beide mogelijkheden kunnen dus wanneer je de juiste begeleidende maatregelen neemt. Bij eender welke keuze zijn er voor-en nadelen. In elk geval stel je voor al je aannemers een duidelijke lijst op wie wat doet. Wie verantwoordelijk is voor welke besmeuringen en beschadigingen. Voor en na elke stap ga je best even met elke aannemer rond om de staat en de netheid van de werf te overlopen.

Als je zelf je chape of plakwerk afschermt -om kosten te besparen- en dat blijkt ontoereikend voor de werken die uitgevoerd moeten worden, ben je zelf verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan. Bvb waterdicht karton wordt wel eens met de foute tape aan elkaar geplakt of rondom niet tot pal tegen de muren. Plastic tegen pur niet hoog genoeg of met ontoereikende aanhechting zodat het loskomt tijdens de werken. Vraag dus elke keer vooraf aan de aannemers plakwerken, chape en pur of je het goed gedaan hebt en of jouw werk voor hen problemen zou opleveren.

In de reeks “question and answer” overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *