Herstellen oude bruine kalkmortel bepleistering in een stadswoning.

Nieuwe witte afwerklaag aangebracht over bestaande bruine kalkmortelbepleistering.

De bruine kalkmortel bepleistering werd beschadigd toen de eigenaar van de woning het behangpapier van de muur haalde. Er bleken doorheen de jaren verschllende lagen behangpapier over elkaar te zitten. Door het afstomen raakte de pleisterlagen gedestabiliseerd en kwam de witte afwerklaag mee los. Op sommige plaatsen kwamen er echter ook een paar stukken bruine mortel mee los.

Waarom kwam die kalkmortelbepleistering los?

Kalkmortelbepleistering zette men destijds in twee lagen: een onderlaag (raaplaag) bestaande uit geel zand, kalk en gehakselde vlashalmen. Daar over  een dun wit afwerklaagje bestaande uit vette kalk en gips. De stukadoors namen alle ingrediënten mee naar de werf en mengden ze daar zelf volgens een bepaalde verhouding (recept). Afhankelijk van de regio of de beschikbaarheid werden er aanpassingen gedaan aan de ingrediënten. In plaats van vlashalmen gebruikte men bijvoorbeeld ook wel eens gewoon stro of paardenhaar. Eigenlijk ben je nooit helemaal zeker van de exacte samenstelling. Dat werd op die manier gebruikt sedert vele eeuwen tot ergens in de jaren 60 van vorige eeuw met de introductie van de voorgemengde fabriekspleisters.

Het gebeurt dus sims dat die oude artisanaal gemengde pleisters het begeven als je daar behang gaat afstomen. Je blaast daar dan heel veel vocht in waar dat produkt in z’n origine niet op voorzien is. Daardoor destabiliseert het en komt het los. Geheel of gedeeltelijk.

Beoordeling en herstelling.

In dit geval kwam de witte afwerklaag los van die bruine onderlaag. Hoewel er enkele stukken uit die bruine laag meekwamen, was die voor rest nog van goede kwaliteit. De vraag kon gesteld worden of het de moeite loonde om echt alles van de muur te kappen en helemaal opnieuw te beginnen. De eigenaar had daar eigenlijk ook geen zin in om zoveel vuil in z’n huis te hebben. We kozen er voor om die bruine kalkmortelbepleistering te onderzoeken op onstabiele stukken en die werden weggehaald. We ontstoften het geheel en brachten een fixatief aan om de zuigkracht van die droge laag te verminderen. De gaten werden uitgevuld en uiteindelijk brachten we over de gehele oppervlakte een volledige nieuwe witte afwerklaag van een millimeter aan. Wel een voorgemengde gips, niet zelf gemaakt volgens een oud recept. Na droging kon er gewoon geschilderd worden.

Hoewel het dikwijls volledig wordt afgekapt, is het wel degelijk mogelijk om in bepaalde gevallen die bruine mortel te recuperen en te herstellen. Dat levert een aanzienlijke besparing op in werk en veroorzaakt veel minder stof in huis.

Beschadigde oude bruine bezetting waarover een nieuwe witte afwerklaag in gips zal aangebracht worden.

Nieuwe witte afwerklaag aangebracht over oude bruine bepleistering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.