Restauratie van een oud plafond met mouluren en rosace.

Detailfoto van een gerestaureerd oud plafond met mouluren en rosace in oude burgerwoning.

Restaureren van een oud plafond in een statig huis op de Antwerpse Zurenborgwijk. Altijd een plezier.

Het plafond van deze oude burgerwoning op Zurenborg was behoorlijk zwaar gehavend door wateroverlast van de bovenliggende badkamer. Men brak ooit de schouw weg tijdens een vroegere renovatie van de woning. Nu had de nieuwe eigenaar ook het valse plafond weggehaald. Vooral door het valse plafond waren er zeer zware beschadigingen toegebracht. Al die beschadigingen uit het verleden herstellen en het plafond restaureren in z’n oude glorie was de opdracht.

Allereerst werden onstabiele stukken gestabiliseerd zodat de mogelijks te herstellen stukken niet naar beneden zouden komen tijdens de werken. Daarna verwijderden we alle loszittende delen die zeker niet hersteld konden worden. Het geheel werd gereinigd, ontstoft en sommige verfdelen verwijderd. Nieuwe pleisterdragers werden geplaatst op de plaatsen waar de houten rinkellatjes mankeerden en dan bijgepleisterd. Barsten in het plafond werden dieper uitgesneden en hersteld, mouluren werden bijgetrokken (sommigen ter plaatse getrokken, recht op het plafond, andere stukken moulure werden op voorhand getrokken in onze werkplaats en dan in stukken verzaagd en gemonteerd). Gelukkig hing in de voorplaats een identieke rosace zodat een gedeeltelijke afdruk gemaakt kon worden, die dan geplaatst werd op de beschadigde. Het plafond en de muren kregen een nieuwe dunne afwerklaag over de volledige oppervlakte zodat het geheel schilderklaar opgeleverd kon worden.

Alweer een klein stukje Zurenborg gerestaureerd.

Een zwaar beschadigd oud plafond met mouluren en rosace in een burgerwoning staat klaar om te restaureren.

Volledig gerestaureerd oud plafond met mouluren en rosace in een burgerwoning.

2 antwoorden op “Restauratie van een oud plafond met mouluren en rosace.”

  1. Beste Albarius,

    In mijn woning te berchem heb ik een plafond in een ruimte van +- 6m op 3m waarvan het verhaal heel erg gelijk is als dit van het huis in zurenborg (ongeveer een kleine m2 pleisterwerk is verdwenen, verder enkele barsten en kleinere gaten omwille van draagbalken van het oude valse plafond, rozette intakt) Zou u mij kunnen zeggen hoeveel een restauratie als deze ongeveer zou kosten? Indien jullie langskomen voor offertes zou ik hier ook gerust een afspraak voor willen maken.

    Vriendelijke groeten,

    Laurens elen

    1. Dag Laurens,

      geen probleem om je een offerte te maken voor herstel van je oude plafond met moulure. Graag een plaatsbezoek zodat we het samen even kunnen bekijken wat nodig is en wat kan. Ik stuur je een mail voor een afspraak.

      mvg, Freddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *