Randen gyprocplafond afwerken: papieren voegband of afkitten met siliconen?

vraag:

Hoe maak ik die aansluiting tussen m’n gyprocplafond en de gepleisterde muren? Met voegband of met siliconen? Ik lees en hoor hier vanalles over, maar hoe moet het nu echt?

antwoord:

Papieren voegband.

Dat is een vraag die heel dikwijls terugkomt. Het juiste antwoord is dat je dat moet afwerken met een papieren voegband. Een woordje uitleg…

De correcte werkwijze is als volgt: je smeert je gyproc af en de spleten tussen muur en plafond smeer je dicht met jointfiller. Dat doe je net zo vaak tot de spleten helemaal dicht staan tot op het gelijk niveau van het plafond. Dan kleef je een papieren voegband met jointfiller plat op de plaat en je schuift die tot tegen de muur. Nu is die aanzet degelijk gewapend. Stel dat het zou scheuren, dan scheurt dat onder die papieren voegband en zie je er niets van. Als het geheel zou bewegen, dan heb je net in de hoek een kaarsrecht haarlijntje. Dat zie je zelfs niet, zeker als het geverfd is.

Wat je zeker niet mag doen, is je papieren voegband omplooien en 1 zijde op je gyprocplafond kleven en de andere zijde op je pleisterwerk. Als het dan zou bewegen dan gaat die band trekken en ga je dat heel erg zien.

Als de wanden ook in gyproc gezet zijn, dan plooi je je voegband wel. (hoeken gyproc/gyproc altijd papieren voegband gebruiken)

Problemen.

Een belangrijke oorzaak van scheuren van gyproc is een onzorgvuldige montage van de ondergrond, van de kader. Gewoonlijk is die dan te licht voorzien, foute tussenafstand van je profielen, te weinig aanhechtingspunten,te weinig schroeven in je randprofielen, te weinig schroeven gebruikt om je platen te monteren,… Volg atijd heel zorgvuldig de plaatsingsadviezen van Gyproc.

Eventuele moeilijkheid bij het gebruik van papieren voegband is de juiste consistentie van je jointfiller: maak hem niet te stijf aan, hij verliest wat vocht aan de gyprocplaat en de voegband tijdens de plaatsing. Zorg dat je zeker geen klonters hebt, die krijg je niet meer weg van onder die voegband en ga je later zien.

Afkitten?

Waarom zijn er dan zoveel mensen die dat afkitten met silicone? De correcte werkzijze met een papieren voegband is redelijk arbeidsintensief en moet heel zorgvuldig uitgevoerd worden. De belangrijkste redenen dat mensen gaan afkitten zijn dan ook niet toevallig dat het veel sneller gaat of dat mensen onvoldoende vaardigheden hebben om met een papieren voegband en jointfiller te werken. Siliconen spuiten en dan met een natte vinger door de hoek ben je inderdaad op een paar minuten heel de kamer rond.

Waarom is afkitten af te raden? Het nadeel van afkitten is dat siliconen niet hecht op stoffige of poreuze ondergronden. Als die silicone in die spleet in aanraking komt met de zijkant van de afgesneden gyprocplaat, dan heb je daar geen of onvoldoende hechting. Dan trekt die zichzelf los. Als later de schilder nog wil schuren en plamuren om een of andere reden, dan zit die silicone in de weg.

Mag je dan helemaal niet afkitten? Jawel, maar zie dat als een onderdeel van de schilderwerken. Pas nadat de eerste laag grondverf is gezet, kan je dat heel fijn afkitten met een acrylkit. Dit eerder om de schilderwerken vooruit te helpen qua aflijning dan om effectief scheurvorming tegen te gaan.

In de reeks “question and answer” overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *