Online lectuur over pleisteren en gipskarton.

Boeken en literatuur.

In dit artikel stellen we een eigenzinnige keuze voor aan online boeken over pleisterwerken, gipskarton en mouluren. Veelal in de vorm van downloadbare pdf documenten. Het betreft diverse publicaties, documenten en boeken over alle aspecten er van zoals actualiteit, moderne technieken en materialen, opleidingen, reglementeringen, schade en herstellingen, historiek,… voor elke lezer wat wils.

Stuc: kunst en techniek

Stuc: kunst en techniek (pdf 540 blz) is een uitgave van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het behandeld diverse aspecten van (historisch) pleisterwerk in de periode vanaf de Romeinse tijd tot juist na de tweede wereldoorlog. Diverse specialisten uit Vlaanderen en Nederland gaan dieper in op onder andere de problematiek van vocht en zouten in pleisterwerk, het historisch gebruik van gips en kalk, ornamentiek en staffwerk, specifieke materiaaltoepassingen, restauraties en herstellingen. Het boek biedt een boeiende inkijk en veel informatie voor professionals die in de herstelling en restauratie van gips werken, voor eigenaren van bijzondere woningen, voor architecten die werken aan historische gebouwen begeleiden.
www.cultureelerfgoed.nl/binaries/cultureelerfgoed/documenten/publicaties/2010/01/01/stuc-kunst-en-techniek/stuc_0.pdf

Het kalkboek

Het kalkboek (pdf 386 blz) gaat over het gebruik van kalk als bindmiddel voor metsel- en voegmortels in verleden en heden.. Niet specifiek over pleistermortels, hoewel er zijdelings wel naar gerefereerd wordt. Een aantal principes gelden uiteraard zowel voor de besproken metselmortels, als voor de niet besproken pleistermortels.
www.joostdevree.nl/bouwkunde2/jpgp/pdf_0…ren_www_dbnl_org.pdf

Het gipsboek – alles over gips

Het gipsboek (pdf-80 blz) werd uitgegeven door de NBVG (Nederlandse Branche Vereniging Gips). Het boek wil bouwers, verbouwers, uitvoerders en ontwerpers informeren over feiten en achtergronden over gips en het gebruik ervan in de bouwnijverheid.
www.nl.gips.de/nbvg/publicat/alles%20over%20gips/BW-Gipsboek-A5-100506.pdf

WTCB – Technisch Comité voor pleister-en voegwerken

Het Technisch Comité voor pleister- en voegwerken doet binnen het WTCB specifieke onderzoeken naar pleisterwerken en publiceert hierover regelmatig verslagen en aanbevelingen.
www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=infor…ssion&pag=plastering

NBVG – Nederlandse Branche Vereniging Gips

De Nederlandse Branche Vereniging Gips verenigt de fabrikanten van gipsproducten voor de Nederlandse markt voor bouwmaterialen. Bevordering van de gipstoepassing is het hoofddoel. De website biedt een aantal zeer uitgebreide en verduidelijkende pdf-documenten over gipsgebonden producten.
www.nl.gips.de/

Mebest

Mebest is de online-versie van een bekend Nederlands tijdschrift voor de afbouwsector: zowel stukadoorswerk, buitenbepleistering, staffwerk als gipskarton komt aan bod.
www.mebest.nl/

Gyproc – documentatiecentrum

Gyproc Nederland heeft op z’n website een bijzonder groot documentatiecentrum opgezet met enkele duizenden pagina’s pdf over al hun mogelijke producten, systemen en toepassingen. Veel foto’s, werktekeningen, technische beschrijvingen, richtlijnen, materiaallijsten, prestaties, isolatie, akoestiek, normen,…
www.gyproc.nl/service/documentatiecentrum

TBA – Technisch Bureau Afbouw

Alle afbouwbedrijven van Nederland zijn aangesloten bij TBA. het TBA verstrekt zeer diverse en specifieke informatie over bepleistering en giopskartonwerken.
www.tbafbouw.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *