Regenwater of leidingwater voor pleisterwerk?

vraag:

Binnenkort begint de stukadoor. Laat ik hem leidingwater gebruiken of geef ik hem regenwater uit m’n waterput? Dat zou voor mij goedkoper zijn.

antwoord:

Water is toch water? Of niet?

Regenwater, putwater, grondwater, vijverwater… kunnen mogelijks gebruikt worden in plaats van leidingwater. De meeste stukadoors zullen echter leidingwater verkiezen omdat ze niet weten welke mogelijke vervuilingen er zitten in het andere water. Die vervuilingen zouden kunnen reageren met de gips en dit op verschillende manieren.

Regenwater is iets zuurder dan leidingwater. Mogelijks zit er een biologische vervuiling in putwater van bvb rottende bladeren, schimmels,… In putwater kunnen ook zandkorrels, kleine takjes of andere dingen voorkomen die dan in de dikte van de pleisterlaag gaan terechtkomen en daar bvb strepen gaan trekken tijdens de afwerking zodat je met onregelmatigheden in de oppervlakte zit.

Elke keuze heeft z’n gevolgen.

Altijd de keuze aan de stukadoor laten als je zowel leidingwater als ander water hebt. Als je je stukadoor verplicht om grondwater of putwater te gebruiken terwijl er leidingwater voorhanden is en later is er een probleem, wie is dan aansprakelijk? En wie gaat de meerkosten op zich nemen voor het extra werk dat nodig zal zijn om het pleisterwerk alsnog in orde te brengen?

Wanneer de stukadoor een spuitmachine gebruikt, kunnen die zandkorrels, takjes, bladeren,… de filters van de machine verstoppen en dan krijg je onregelmatig spuitwerk en zal uiteindelijk de machine moeten stilgelegd worden voor reiniging van het watercircuit. Zo krijg je minder goede goede afwerking.

In de praktijk.

Echter, in het verleden is er ook al dikwijls met regenwater of putwater een goed resultaat bereikt. En je zal niet anders kunnen op plaatsen waar geen leidingwater voorhanden is.

Als je de keuze hebt, neem dan geen risico voor een paar tientallen euro’s water. Leidingwater geeft je een gegarandeerd goed resultaat, met ander water is het altijd afwachten. En als het tegenslaat is het al te laat, want dan hangt de pleister aan de muur.

In de reeks “question and answer” overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *