Bij de restauratie van dit totaal verwoestte plafond met rosace en mouluren maakten we een exacte kopie van een ander plafond. Met nadruk op zowel de mouluren als de rosace.
Restauratie van een origineel plafond.
Tijdens de verbouwing van deze Antwerpse burgerwoning haalde de nieuwe eigenaar de verlaagde plafonds op het gelijkvloers weg. Het originele plafond in de voorplaats was nog redelijk intact, doch het plafond in de tussenplaats was volledig weg. Enkel nog een paar restanten van mouluren tegen de muur aan. De bouwheer vroeg om het originele plafond volledig opnieuw op te bouwen omdat hij graag terug wou naar de originele toestand. We voorzagen dus een exacte kopie van het plafond in de voorplaats: zowel rosace en mouluren moesten helemaal hetzelfde zijn.
Voorbereiding van de werken.
Albarius begon eerst met een stelling (verhoogde vloer) te plaatsen over heel de oppervlakte van de kamer. Dan werd er verder afgebroken. De restanten van de mouluren wegkappen, een overblijfsel van de voormalige schouw zat te laag en werd weggehaald. Alle spijkers werden uit de balken van de roostering gehaald. Die spijkers dienden eerder ter bevestiging van de houten latjes van het originele plafond. Echter, de vroegere bruine kalkmortelbeleistering was niet roestgevoelig. De huidige pleistergipsen zijn dat wel. Daardoor krijg je roestvlekjes in je pleisterwerk. De muurbepleistering kapten we aan de bovenkant terug recht recht af (ooit was er ook terug bepleisterd tot op de hoogte van het valse plafond). Tot zover de voorbereidingen.
De feitelijke restauratiewerken: mouluren en rosace.
We maakten dan een nieuwe mal om een exacte kopie van de mouluren te kunnen trekken.
Voor de vervaardiging van de rosace deden we graag beroep op de diensten van Gipsdecoraties Coremans. Een gespecialiseerd familiebedrijf sedert 1902 van vader op zoon dat niet anders doet dan maken en plaatsen van alle denkbare en ondenkbare ornamenten in gips.
Toen dat allemaal klaar was, konden we beginnen aan de nieuwe opbouw. Op de balken plaatsten we een pleisterdrager stucanet-S (het hedendaagse vervangproduct voor de houten rinkellatjes van vroeger). Daarin brachten we netjes in het midden de rosace aan. Toen kon er eindelijk gepleisterd worden: plafond en bovenkant muren. Allemaal heel recht afgewerkt zodat ook de mouluren recht zouden lopen. Tot slot trokken we de mouluren ter plaatse en dan de hoeken bijgemaakt. Alles bij elkaar een zeer geslaagde restauratie. Het plafond van de voorplaats werd ook helemaal hersteld.
Merk op (foto’s) dat ook de stalen poutrel werd afgewerkt en langs beide kanten de moulure daarover kon doorlopen.
Een uitvoering waarop je terecht mag fier zijn. Vlaamse hedendaagse top ambachtslui. Wie kan nog lijsten trekken, een mal maken. Ziet er knap uit.
Bedankt voor je reactie. Het was inderdaad een mooi project. Er is tegenwoordig heel veel vraag naar dit soort van werk: restauratie van oude plafonds. Huizen die gekocht worden door jonge mensen en die de verlaagde plafonds van begin jaren ’70 uitbreken. Destijds verlaagd door de energiecrisis en na de zotte jaren ’60. Modern, strak, energiebesparend, al die “ouderwetse” dingen moesten weg. Tegenwoordig wil ongeveer iedereen die – soms zwaar gehavende – historische plafonds terug in ere herstellen. Terecht: er zitten mooie parels tussen en je huis krijgt direct een heel unieke uitstaling met zo’n oud plafond.