Herstellen en restauratie van mouluren met ornament op historisch plafond.

Herstelde kooflijst en moulure met ornament op een historisch plafond.

Herstellen en restaureren van ontbrekende kooflijsten en mouluren met klein ornament in een historische meesterwoning.

Mouluren en ornamenten: voorbereiding.

Dit historisch plafond met ontbrekende mouluren kwam tevoorschijn nadat het verlaagde plafond werd verwijderd. Vraag van de eigenaar: “Kunnen deze mouluren hersteld worden of hang ik er opnieuw een gyprocplafond onder? En is het gehele plafond nog in goede staat?”. Het betreft een nogal grote kooflijst met een voormoulure met ornament. Uiteraard kan dit hersteld worden, de onderliggende constructie was nog heel stabiel.
Albarius inspecteerde het volledige plafond tijdens een eerste plaatsbezoek. Op het plafond zelf zat alles nog goed vast, behalve de kooflijsten die los zaten. We konden ze terug vastzetten, dus niet onoverkomelijk. De ontbrekende stukken konden zonder problemen bijgemaakt worden. De barsten waren niet structureel.
Na goedkeuring van de offerte, schreven we ter plaatse de mouluren af, en maakten we een afdruk van het ornament. Zo konden er nieuwe mallen gemaakt worden, waarmee dan nieuwe stukken mouluren werden vervaardigd. Het complete proces van het maken van de mallen en de nieuwe mouluren gebeurde in het atelier, voorafgaand aan de plaatsing bij de klant. Eens alle nieuwe stukken gemaakt, namen we terug contact met de klant om een datum te prikken voor plaatsing.

Plaatsing bij de klant.

Bij de plaatsing van de mouluren en ornamenten verwijderden we eerst ruwe stukken zodat er opnieuw zuiver tegen aan gewerkt kon worden. Net als de plank die er ooit was gehangen om het verlaagde plafond in te bevestigen. Pas dan konden die nieuwe stukken moulure gemonteerd worden en aangwerkt aan de bestaande toestand. Albarius plaatste ook een ovale mini rosace in het midden van het plafond, juist groot genoeg om het gat te verstoppen waar vroeger de verlichting zat. Alles werd aangewerkt aan de bestaande toestand. De bestaande stukken loszittende kooflijst werden terug vastgezet. De barsten uitgeplamuurd.
Al bij al een klein maar mooi restauratieprojectje.

Beschadigd historisch plafond met mouluren en ornamenten.

Gerestaureerd plafond met mouluren en ornamenten.

Mouluren en ornamenten, klaar voor plaatsing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *