Welk plamuurmes gebruik je best om gyproc af te smeren?

vraag:

Is er een bepaald soort of merk van plamuurmes dat je best kan kopen om gyprocvoegen dicht te smeren? Welke zijn de goede merken daarin?

antwoord:

Overzicht en onderscheid fabrikanten.

Elke fabrikant van gipskartonplaten heeft naast z’n platen en profielen ook eigen productlijn gereedschappen om de gipsplaten af te werken. Die gereedschappen zijn van heel goede kwaliteit, maar kosten veelal iets meer omdat daar ook de naam van een bekend merk op staat.

Daarnaast zijn er specifieke fabrikanten van handgereedschappen die ook dergelijke plamuurmessen op de markt brengen. Zeker zo goed van kwaliteit en gewoonlijk is hun assortiment iets breder gepositioneerd (meer keuze). Dikwijls zijn ze zelfs iets goedkoper.

In veel DHZ-winkels vind je gewoonlijk ook wel een aantal dingen.

Wat maakt een goed plamuurmes?

Je zou kunnen stellen dat je plamuurmes -uiteraard- iets breder moet zijn dan de voegen van de gipskartonplaten. Daarnaast moet het mes scherp zijn (dus geen “gewoon” plamuurmes, dat is veelal recht afgesneden op de voorkant). Het moet roestvrij zijn (inox) en een bepaalde souplesse hebben (maar tegelijk voldoende hardheid/stijfheid).

Neem dus zeker geen “flutmes” dat heel licht weegt en heel soepel is. Dat laatste buigt veel te veel door waardoor je te veel druk zet in de schuine voegen en er dus niet genoeg filler in zit waardoor de voegen zich later aftekenen. Dit is een veel voorkomend euvel bij mensen die weinig ervaring hebben met afsmeren van gyproc. Een mes van mindere kwaliteit raakt ook heel snel beschadigd als er bvb een zandkorreltje tussen zit en dan trek je strepen… Dan moet je kiezen: mes weggooien ofwel later meer werk met afschuren.

Er zijn mensen die gemakkelijk werken met een plamuurmes van 16 cm breed. Anderen gebruiken een spatel van 20 of 25 cm en nog anderen gebruiken een poulierijzer/plakijzer. Je moet zien wat bij jou best in de hand ligt, het is een beetje zoeken in het begin. Uiteraard begrijp ik best dat je geen 5 plamuurmessen kan kopen om wat te experimenteren als je in je eigen huis slechts enkele plafonds gaat hangen. Als je start als gyprocplaatser laat men je in je opleidingsperiode de ruimte om één en ander zelf uit te proberen.

Techniek van afsmeren.

Naast de loutere soort en kwaliteit van je plamuurmes is ook de techniek van het afsmeren belangrijk. Je moet je plamuurmes/spatel in een bepaalde hoek houden, onder een bepaalde druk en spanning en dan met de juiste snelheid… En dat is bij iedereen anders. Het is heel persoonlijk en je techniek wordt ook nog eens mee bepaald door de soort en de kwaliteit van je gereedschap.

In de praktijk is het even zoeken waar je je goed bij voelt en waar jij op een snelle manier een goed resultaat mee haalt. Als je meerdere plafonds moet hangen/afsmeren, begin dan met een kleintje ergens op de verdieping. Hou in elk geval het plafond van de woonkamer als laatste, zo kan je eerst wat ervaring opbouwen.

In de praktijk.

Persoonlijk heb ik steeds 4 stuks gereedschap bij me om gipskarton af te smeren. Een plamuurmes van 16 cm (voor het normale werk) Eén van 8 cm (omdat je daar meer druk kan op zetten in specifieke situaties), een punttruweeltje (voor lastige hoekjes) en een spatel van 35 cm (om op bepaalde momenten breder uit te smeren). Allemaal van een specifieke gereedschapsfabrikant (en dat wisselt). Als je bij 100 gyprocplaatsers gaat vragen naar hun exacte gereedschap, krijg je gegarandeerd meer dan 80 verschillende antwoorden.

In de reeks “question and answer” overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *