Vanwege de oude slechte muren hadden de bezettingswerken van dit woonhuis heel wat voeten in de aarde.
Dit oude woonhuis van einde jaren 1800 (stadsuitbreiding Antwerpen) had heel slechte muren om te bezetten. Veel beschadigde bakstenen, voegen die uitzanden, slecht gemetst en in de loop der tijden al een aantal keer verbouwd. Dit draagt uiteraard niet bij aan een vlot verloop der werken.
Deze problematiek was bekend en besproken met de eigenaar van het huis alvorens de werken werden aangevat. Met het nodige geduld en enorme hoeveelheden gips werd de bezetting laag voor laag opgebouwd totdat de muren uiteindelijk allemaal mooi recht stonden. Op sommige plaatsen werd de bezetting opgebouwd tot 5 à 6 cm dik. Er hadden ook enkele schouwen gestaan. Om de roetafzettingen op de muren in te kapselen werd een aangepaste folie (alkaliblock) ingewerkt in de pleisterlaag.
In de keuken was een er klein vochtprobleempje dat werd opgelost met een speciale mortel (Hydroment).
Beste,
Wij hebben ook dergelijke slechte muren. Hoe wordt de bepleistering opgebouwd? Deel per deel te bepleisteren of laag over laag?
Vriendelijke groeten,
Bepleistering op dergelijke oude slechte muren wordt opgebouwd met verschillende lagen over elkaar.
Als plakker ga je dat eerst uitmeten/bekijken met een lange waterpas en zien waar je naartoe moet. Eerst de diepste putten vullen en zo langzaam opbouwen. Tussen de lagen telkens inkammen met een stuckam en even laten aantrekken. (is niet volledig laten harden). een halfuurtje er tussen is genoeg dat de gipslaag kan aantrekken/aanstijven en dan direct een verse laag er over. Inkammen doe je zodat de verschillende lagen ook mechanisch in elkaar kunnen verankeren.
Wat je ook kan doen, is een kruislijnlaser naast de muur zetten tot op de juiste vertikale pas en dan kleine vierkantjes gyproc van 5x5cm uitkleven op de muur. Dan heb je referentiepunten naar waar je kan toewerken. Eens de bepleistering op de oude muur helemaal goed zit, steek je die vierkantjes er terug uit vlak voor je begint af te werken.
Een nog andere truc om dergelijke oude muren te bepleisteren is om gegalvaniseerde geleidingslatjes te zetten (ook met een bouwlaser) en dan al die vakken bijna dicht te zetten en inkammen. De laatste halve cm dikte doe je ineens over heel de oppervlakte. Een bepleistering in 1 keer over een hele oppervlakte zetten, zorgt er voor dat je je oppervlak ook in 1 keer helemaal kan afwerken later. Zo heb je geen naden. In principe kan dat allemaal naadloos aan elkaar gezet worden, maar het is zaak om telkens heel recht te blijven dat je muur niet zwalpt op het einde.