Wanneer is het de beurt aan de stukadoor in het bouwproces? In welke fase wordt er gepleisterd?
De “normale” volgorde.
Je zet natuurlijk eerst de ruwbouw en dan je dak er op. Nadien komt je buitenschrijnwerk (ramen, voordeur, garagepoort), dan komt de elektricien de potjes en de kabels inwerken in de muren en de plafonds en komt de loodgieter de buizen in de muur leggen.
En dan kan je stukadoor aan de slag om je muren en plafonds af te pleisteren.
Daarna volgt de chape en dan al je verdere binnenafwerking: keuken, badkamer, binnendeuren, lichtschakelaars en stopcontacten, schilderen en behangen, gordijnen,….
Dit is de normale volgorde, de theorie.
De “andere” volgorde.
Door omstandigheden loopt het soms anders, een bouwproces is nu eenmaal geen exacte wetenschap. Of soms heeft een architect een hele goeie reden om bewust de normale volgorde van het bouwproces om te gooien.
Stel, je ramen zijn niet op tijd klaar en ze staan er nog niet in. Kan je dan al pleisteren of moet je wachten? Je kan perfect pleisteren als je ramen er nog niet in staan, eens ze geplaatst zijn kunnen ze later nog altijd afgewerkt worden. Hou dan wel rekening met een aanzienlijke meerkost. Bijkomend sta je dan al een stuk verder met het gehele bouwproces en zullen je nieuwe vloeren, keukenkasten, binnendeuren beschermd moeten worden tegen besmeuring en beschadigingen.
Soms wordt beslist om de chapper reeds voor de stukadoor te laten komen. Dit kan zowel zijn om enkel de isolerende onderchape te leggen als om ineens ook de definitieve chape te leggen. Dit heeft als voordeel dat bijvoorbeeld buizen van vloerverwarming niet kapot getrapt kunnen worden, maar ook dat de stukadoor niet te laag kan pleisteren. Nadeel is dan wel dat de chape volledig moet toegedekt en afgeplakt worden. Dit betekent extra werk en een kleine meerkost.