vraag:
Ik ga in de keuken zelf een gyprocplafond hangen en boven het kookeiland komt een dampkap. Hoe kan ik die dampkap stevig vastmaken zodat niet alles naar beneden komt?
antwoord:
Welke dampkap kies je?
Het belangrijkste dat je eerst zal moeten bekijken is je dampkap zelf: hoe zwaar weegt ze en wat is de voorgeschreven manier van ophangen (heel dikwijls is er bij een dampkap voor plafondmontage een gebruiksaanwijzing ofwel vraag je informatie aan de verkoper). Je hebt heel lichte dampkappen die je kan vastschroeven in het horizontale vlak van je plafond (al zal je daar dan wel plaatselijk extra verstevigingen/ophangpunten moeten voorzien, je kan ze immers niet zomaar enkel in de gyprocplaat schroeven).
Er zijn grotere modellen die moet vastgezet worden in een vertikale opkant in je plafondstructuur (bvb muliplex 18 mm). Die houten verstevigingen dien je dan eerst te maken en te monteren aan je latwerk.
En dan zijn er ook heel grote zware dampkappen waar je een draagstoel moet voorzien tot in de vaste plafondstructuur boven je verlaagd gyprocplafond. Afhankelijk van die structuur kan het zijn dat je nog eerst een staketsel moet uittimmeren.
Welke plafond is er?
Het originele plafond kan mogelijks belangrijk zijn. Als je een heel zware dampkap hebt die je niet in je gyprocplafond kan vastmaken, zal je een constructie tegen het originele plafond moeten hangen. Daarin kan je dan je dampkap verankeren.
Het gyprocplafond: ophangsysteem en platen.
Welk ophangsysteem ga je gebruiken voor je gyprocplafond? Ga je voor een plagyp (enkel – dubbel?) of werk je met een metalstudplafond? Om je dampkap te monteren zal je veelal je latwerk moeten onderbreken en dat werkt met plagyp iets makkelijker dan met metalstud. Een plagyp latwerk neemt ook minder hoogte in dan metalstud. Je zal extra ophangpunten moeten voorzien om niet enkel je plafond omhoog te houden, maar ook om het gewicht van je dampkap te dragen. Waar je ook rekening mee moet houden is de doormeter van de afvoer: als je niet veel plaats hebt, en je moet rekening houden met de dikte van de afvoerbuis en de hoogte van je latwerk…
Voorbereiding en planning is belangrijk.
Je zal dus heel de situatie op voorhand moeten bekijken, inschatten en een plannetje tekenen voor de opbouw. Normaliter levert het geen problemen op om een dampkap te integreren in een gyprocplafond. Maar soms is het wel hard nadenken. Tijdens de montage van het plafond werk je zo zuiver mogelijk. Uitsparingen in de gyproc maak je niet groter dan noodzakelijk, meestal heb je maar een randje van enkele mm om de overlap van je dampkap aan de gyproc te maken. Hou ook rekening met eventuele andere technieken die mee in je verlaagd gyprocplafond zitten zoals electriciteit, aanvoer- en afvoerbuizen van een bovenliggende verdieping,…
In deze reeks “question and answer” overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.