Moulure herstellen na waterschade.

Stuk uit oud plafond met moulure gevallen door waterschade.

Na wateroverlast in de bovenliggende badkamer destabiliseerde de oude bepleistering en de moulure. Hierdoor viel er een stuk uit het plafond.

Om te beginnen fixeerden we de randen van de bestaande bepleistering zodat die niet nog verder beschadigd geraakte. Daarna zaagden we de loszittende bepleistering weg. Iets groter dan de werkelijke beschadiging om alzo terug aan een volledig stabiel stuk te kunnen aanwerken. Een nieuwe pleisterdrager Stucanet werd geplaatst ter vervanging van de houten latjes.

Hierin kwam een nieuwe laag bepleistering. Daarna kopieerden we het model van de bestaande moulure  en maakten een nieuw mes. Daarmee werd ter plaatse een nieuwe moulure getrokken. De hoek werd er volledig manueel ingezet.

Het nieuwe stuk werd naadloos aangewerkt aan de bestaande toestand.

Oud plafond met mouluren op houten latjes beschadigd door wateroverlast. Er is een stuk uit het plafond gevallen.

Oud plafond met mouluren hersteld na beschadiging door waterschade.

4 antwoorden op “Moulure herstellen na waterschade.”

  1. natuurlijk hecht geen enkele mortel op hout,het is de bedoeling dat de mortel tussen!! de latjes komt,daarna werd de stuclaag ruw gehaald met bijv. een bezem daarna een paar weken drogen en dan de kalkmortel aanbrengen en afwerken met kalk en gips,zo deden wij dat vroeger,daarna kwam riet en daarna steengaas en weer daarna stucplaten.

    1. Helemaal juist Jos.
      De eerste laag bruine kalkmortel werd door die houten rinkellatten geduwd, net zoals in de rietmatten.
      Dan ruw gezet en een tweede laag er op om recht te maken en dan een dun laagje witkalk om glad af te werken.

      Tusssen rinkellatten, rietmatten, steengaas en stucplaten is er ook nog Stucanet.
      Een hedendaags equivalent in staaldraad als vervangproduct voor de houten latjes en het riet.

      Was je vroeger ook stukadoor en je hebt nog met bruine kalkmortel gewerkt?

  2. Beste,

    Wat bedoel je met “fixeerden we de randen van de bestaande bepleistering”?

    Hoe vervang je het best de bestaande houten latten met Stucanet? Hoe zit die bevestiging tussen stucanet en houten latten eruit?

    Mvg, een beginnende maar leergierige plakker.

    1. Hey Chazz,
      bedankt voor je vragen.

      Fixeren van de bepleistering. Als er een stuk oude bruine kalkmortelbepleistering uit een plafond valt, dan zijn de randen van dat gat in dat plafond niet stabiel. Dan hangen die een beetje los. Om nu te vermijden dat je alles te ver moet verwijderen, of dat er nog stukken gaan uitvallen, ga je die “fixeren”. Hoe doe je dat? Je kijkt en voelt tot hoe ver het nog vast zit. Daar ga je met lange gyprocvijzen door de bepleistering schroeven tot in de onderliggende houten balken van de roostering. Die schroeven draai je zachtjes aan, net zoals bij een gyprocplaat. Niet door de bepleistering trekken. Dat doe je zo rondom heel dat gat. Zo is de bestaande bepleistering “gefixeerd” en kan je verder met de herstelling (losse stukken eerst verwijderen) zonder dat je schrik moet hebben dat er nog stukken kunnen loskomen en de beschadiging nog groter maken.

      Hoe vervang je die houten rinkellatjes door Stucanet? Iedereen doet dat anders, daar is geen eenduidige uitleg voor. Hoe ik het doe: houten latjes afzagen tot tegen de eerstvolgende houten balk. Daar zitten ze vast genageld. Dan tegen de balk een panlat schroeven. Vanop die panlat kan je vertrekken met je stucanet.

      Succes er mee !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *