vraag:
Bij het afbreken van een hoekschouw is ook de moulure mee verwijderd. Waar kan je zoiets kopen? Het is een grote oude moulure in gips. Ik heb al eens rondgekeken in enkele DHZ-winkels, maar daar hebben ze alleen zo van die kleine isomo-mouluurtjes. Zijn er gespecialiseerde winkels daarvoor? Zo ja, welke en waar?
antwoord:
Historiek en productie.
Origineel was het zo dat die lijsten getekend of ontworpen werden door de ‘bouwmeester’ (architect) in functie van de stijl van het huis en de tijdsgeest. Ze volgden veelal de verhoudingen van de woningen en er was qua model een interactie met de rosace in het midden van het plafond. Maar soms ook met het houtsnijwerk of het smeedwerk. Op basis van de werktekeningen van de architect vervaardigde de stukadoor een mes of een mal om deze mouluren te vervaardigen. Soms werden ze ter plaatse getrokken, soms werden ze in het atelier van de stukadoor vervaardigd en dan op de werf gemonteerd. Er waren toen ook al bedrijven met productie-eenheden waar met een ‘assortiment’ vervaardigde waaruit men dan kon kiezen. Of soms vroeg de architect aan de stukadoor om enkele bestaande modellen te laten zien waaruit hij dan een keuze maakte.
Later kwam dan de massa-produktie in verschillende soorten kunststoffen, waarbij elke fabrikant zijn eigen assortiment voorziet. Steeds een wisselend assortiment volgens mode tendenzen. Er zijn dus in de loop der tijden een aantal type-modellen ontwikkeld, waarop een oneindig aantal variaties gemaakt zijn.
Dit is dus een veel voorkomend probleem bij renovatie- of verbouwingswerken. Niet enkel met de oude gipsen lijsten, maar ook met de mouluren uit isomo of PU. Er bestaan geen ‘standaardmodellen’ in mouluren.
En nu?
Kan ik niet verder? Of is er toch een oplossing? In geval van gipsen mouluren, zal je de naam van de originele stukadoor moeten achterhalen. Bij een oude woning is dat niet meer mogelijk en de vraag kan gesteld worden of dat mes of die mal dan nog bestaan na zoveel jaar. Bij enkele familiale bedrijven over de generaties heen van vader op zoon, is er een kans(je) dat ze een archief daarvan hebben. Maar dan enkel van de mallen die ze ooit zelf gemaakt heben. Andere stukadoors hebben dat niet.
Dus die kans is eigenlijk onbestaande. Heel soms bij exclusieve projecten werd na afloop het mes vernietigd om zeker te zijn dat het een uniek stuk betrof.
En dan spreken we enkel over de mallen om die mouluren te maken. Niet over afgewerkte mouluren die in stock liggen.
Bij de kunststof mouluren als je eventueel merk en type kan terugvinden? Ook die kans is zeer klein, reeds na enkele jaren. In die massaproductie komen en gaan diverse maten en modellen van mouluren.
In de praktijk.
De praktijk leert dat ongeveer de enige mogelijkheid is om een gespecialiseerd stukadoor te zoeken die dit voor jou opnieuw op maat kan maken. Juist: maatwerk. Naar een winkel gaan om zoiets op te vinden zal niet tot resultaat leiden, zeker niet in DHZ-zaken.Een goede stukadoor kan zelfs van je kunststofmouluren een kopie maken in gips en naadloos laten aansluiten op de bestaande toestand.
Een andere mogelijkheid is om al de rest ook af te kappen en ergens een moulure te gaan kopen die een ietsiepietsie groter is en dan heel de kamer rond een nieuwe te plaatsen.
In de reeks “question and answer” overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.