Gyproc schuren: welke korrel van schuurpapier?

vraag:

Welk is het beste schuurpapier om gyproc te schuren? Welke korrel? Of toch schuurgaas?

antwoord:

Het schuren van gyproc begint met goed afsmeren.

Het schuren van gyproc, iedereen moet het doen. Maar hoe begin je daar nu aan voor een optimaal resultaat? In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden en aandachtspunten naast elkaar.

Eigenlijk begint het schuren al met het afsmeren. Hoe beter je afsmeert, hoe minder je moet schuren. Wanneer je smeert, maak je filler dan aan zonder klonters en op de juiste consistentie. Eventueel kan je een voorgemengde mix nemen in plaats van zelf poeder in water te strooien. Werk zuiver en laat op je plaat geen bramen of klodders achter. Elke keer alles meenemen. Bouw op in meerdere dunne lagen tot je exact op het niveau van de plaat zit in plaats van 1 superdikke laag waarvan je dan een deel wegschuurt. Als je dan uiteindelijk je filler en finisher gezet hebt dan heb je nog slechts minimaal schuurwerk aan je gyproc.

Schuurpapier en schuren.

Het schuren zelf kan je afwel manueel doen, ofwel met een schuurmachine. Manueel kan dat met schuurpapier, een schuurspons of schuurgaas. Elks met z’n eigen voor- en nadelen. De ideale korrel van schuurpapier om te schuren is 100 à 120. Fijn dus. Dat is ook de reden dat je zo proper mogelijk moet afsmeren: als je dikke brokken moet wegschuren, dan ga je grover schuurpapier nodig hebben en ga je te diepe krassen maken. Krassen die je daarna ook weer zal moeten wegwerken.

Hou het schuren minimaal, je hebt immers maar een kleine dikte van je laag en je zit er snel door. Als je naast de voegen op het karton zelf schuurt, let op dat je je karton niet opwolt. Opwollen van karton zal je altijd zien in je schilderwerk. Machinaal kan je ook schuren, maar meestal is dat enkel nodig als je de volledige oppervlakte hebt uitgesmeerd: voor voegbanden en schroefgaten volstaat manueel schuren. Zorg dat je ook goed tot in de naden aan de rand schuurt. Na het afsmeren van gyproc, wacht enkele dagen met schuren tot het volledig droog is. Anders plakt je schuurpapier snel vol pap.

Schuurgaas.

Schuurgaas heeft een veel fijnere korrel van 220. Daarmee kan je veel fijner schuren. Omdat het gaas is, valt het fijne stof er door en klit niet samen in het schuurpapier.  Dat schuurgaas kan je enkel gebruiken in een daartoe voorziene schuurhouder (die moet je er extra bij kopen).

Tips.

De kwaliteit van je schuurwerk is ook in functie van de uiteindelijke afwerking: als je heel dik behangpapier gaat hangen zal het schuren minder belangrijk zijn dan dat je een lakverf gaat zetten. Daartoe zijn er tegenwoordig in de afwerking van gyproc verschillende kwaliteitsniveau’s geïntroduceerd in plaats van het vroegere nietszeggende “schilderklaar”.

Om te schuren zet je best altijd een stofmasker op. Het is heel fijn stof dat naar alle kanten vliegt en je staat er vlak bij. Als je machinaal schuurt, kan je daar een stofzuiger op aansluiten.

Alvorens je gyproc te verven verwijder je zorgvuldig alle stof dat bij het schuren is vrijgekomen.

In de reeks “question and answer” overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *