vraag:
Welk is het beste schuurpapier om gyproc te schuren? Welke korrel? Of toch schuurgaas?
antwoord:
Het schuren van gyproc begint met goed afsmeren.
Het schuren van gyproc, iedereen moet het doen. Maar hoe begin je daar nu aan voor een optimaal resultaat? In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden en aandachtspunten naast elkaar.
Eigenlijk begint het schuren al met het afsmeren. Hoe beter je afsmeert, hoe minder je moet schuren. Wanneer je smeert, maak je filler dan aan zonder klonters en op de juiste consistentie. Eventueel kan je een voorgemengde mix nemen in plaats van zelf poeder in water te strooien. Werk zuiver en laat op je plaat geen bramen of klodders achter. Elke keer alles meenemen. Bouw op in meerdere dunne lagen tot je exact op het niveau van de plaat zit in plaats van 1 superdikke laag waarvan je dan een deel wegschuurt. Als je dan uiteindelijk je filler en finisher gezet hebt dan heb je nog slechts minimaal schuurwerk aan je gyproc.
Schuurpapier en schuren.
Het schuren zelf kan je afwel manueel doen, ofwel met een schuurmachine. Manueel kan dat met schuurpapier, een schuurspons of schuurgaas. Elks met z’n eigen voor- en nadelen. De ideale korrel van schuurpapier om te schuren is 100 à 120. Fijn dus. Dat is ook de reden dat je zo proper mogelijk moet afsmeren: als je dikke brokken moet wegschuren, dan ga je grover schuurpapier nodig hebben en ga je te diepe krassen maken. Krassen die je daarna ook weer zal moeten wegwerken.
Hou het schuren minimaal, je hebt immers maar een kleine dikte van je laag en je zit er snel door. Als je naast de voegen op het karton zelf schuurt, let op dat je je karton niet opwolt. Opwollen van karton zal je altijd zien in je schilderwerk. Machinaal kan je ook schuren, maar meestal is dat enkel nodig als je de volledige oppervlakte hebt uitgesmeerd: voor voegbanden en schroefgaten volstaat manueel schuren. Zorg dat je ook goed tot in de naden aan de rand schuurt. Na het afsmeren van gyproc, wacht enkele dagen met schuren tot het volledig droog is. Anders plakt je schuurpapier snel vol pap.
Schuurgaas.
Schuurgaas heeft een veel fijnere korrel van 220. Daarmee kan je veel fijner schuren. Omdat het gaas is, valt het fijne stof er door en klit niet samen in het schuurpapier. Dat schuurgaas kan je enkel gebruiken in een daartoe voorziene schuurhouder (die moet je er extra bij kopen).
Tips.
De kwaliteit van je schuurwerk is ook in functie van de uiteindelijke afwerking: als je heel dik behangpapier gaat hangen zal het schuren minder belangrijk zijn dan dat je een lakverf gaat zetten. Daartoe zijn er tegenwoordig in de afwerking van gyproc verschillende kwaliteitsniveau’s geïntroduceerd in plaats van het vroegere nietszeggende “schilderklaar”.
Om te schuren zet je best altijd een stofmasker op. Het is heel fijn stof dat naar alle kanten vliegt en je staat er vlak bij. Als je machinaal schuurt, kan je daar een stofzuiger op aansluiten.
Alvorens je gyproc te verven verwijder je zorgvuldig alle stof dat bij het schuren is vrijgekomen.
In de reeks “question and answer” overloopt albarius een heleboel praktische vragen die hij in de loop van de jaren kreeg vanwege bouwheren & DHZ.
Bedankt voor de samenvatting. Heel duidelijk en to the point.
Dag Albarius
Wat is de beste manier om een gyproc wand te ontdoen van stof en schuurstof?
Schuurstof wegnemen van gyproc kan je op verschillende manieren doen. bvb afkeren met een borstel met zachte haren. Ikzelf doe dat met een borstel op een stofzuiger zodat het stof niet opnieuw overal rond vliegt. Wel opletten met je stofzuiger. Hier wordt een grote industriële stofzuiger, klasse M, gebruikt. Dat is een stofzuiger die speciaal geschikt is voor heel fijn bouwstof vanwege zijn aangepaste filter en z’n klopfunctie. Gewone huishoudstofzuigers of de kleinere bouwstofzuigers zijn klasse L waardoor de motor beschadigd kan raken door dat heel fijne stof of waar de filter dichtklontert. Als je een klein stukje moet doen en je hebt een oude stofzuiger, ok, dat lukt wel. Maar als je een groot stuk moet doen en je hebt een goede stofzuiger die je elders nog wil gebruiken, doe het dan niet. Gebruik dan een zachte borstel uit de hand.
Als je borstelt, altijd goed tot in de hoeken gaan. Dat is gewoonlijk de plaats waar het stof zich graag verzamelt. Belangrijk; draag zelf een degelijk stofmasker (minimum FFP2) tijdens de ontstoffingswerken.
Nadat je het stof verwijderd hebt van de gyproc met je borstel of stofzuiger, ga dan zeker ook even met de stofzuiger over de vloer om ook daar alle stof weg te nemen voordat je begint te schilderen. Anders waait het later terug op en plakt het in je natte verf. Ga dan nog en keer over met een vochtige doek over je gyproc om het laatste schuurstof weg te nemen. Niet te nat maken, gewoon vochtig. En dan even laten drogen.
Daarna kan je beginnen met je verfsysteem op te bouwen. Je begint immers toch met een voorstrijk waardoor de gyproc ondergond wordt gefixeerd. Mochten er toch nog enkele stofjes op de muur hangen, dan worden die mee gefixeerd in je voorstrijk. Daarna primer en afschilderen.
Hierbij nog enkele foto’s hoe we gyproc ontstoffen na het schuren. In dit project plaatsten we gyprocplafonds, schilderklaar afgewerkt op kwaliteitsniveau Q3 én geschuurd.
Bedankt Albarius!
Schuurpapier 100 a 120 is toch veel te groof? Minimum 180 en zelfs dat is nog aan de lage kant
Bedankt voor je opmerking Tonny. Goed opgemerkt, hangt er een beetje vanaf. Die korrel 100/120 is goed als je afwerkt op niveau Q2 en dan later een redelijk zware afwerking plaatst: dikkere verf of behangpapier. Een “standaard” zeg maar. Als je fijner afwerkt, is het inderdaad beter om te schuren met een fijnere korrel. 180 tot 220 voor afwerking op het hoogste niveau Q4 mag zeker. Ik merk wel dat mensen tegenwoordig voor alle toepassingen heel fijn gaan schuren en soms is dat overkill.